יום חמישי, 26 במרץ 2015

עשרת הדיברות ל"עבור את פסח בשלום"


חג הפסח הממשמש ובא הוא פתח להשמנה וגם לבעיות במערכת העיכול, עצירות, גזים וצרבות.

גזים ובטן נפוחה - למה זה קורה?
חלקי מצות שלא עוכלו בשלמותם מגיעים למעי הגס ומותססים שם על ידי חיידקים. החיידקים יוצרים גזים ונפיחות. ניתן להקל על הבעיה אם אוכלים מצה שרויה . אפשרות אחרת היא שתייה מרובה מיד לאחר אכילת המצות. בנוסף מומלצת תוספת פרוביוטיקה כגון ג'ארו דופילוס וכן אנזימי עיכול. החיידקים הטובים עוזרים לנו להתמודד עם עיכול נכון וממזערים נפיחויות וגזים.


אז איך בכל זאת לעבור את פסח בשלום?
דתיה יער, דיאטנית ויועצת ל"אלטמן" מציגה את עשרת הדיברות ל"עבור את הפסח בשלום"

1.הרבו בשתייה – חשוב לדאוג לשתייה מספקת של שמונה עד עשר כוסות נוזלים ביום. השתייה מסייעת בריכוך תכולת המעי, בהגדלת נפח ובהעברה תקינה של הפסולת אל מחוץ לגוף.

2.ספורט - הליכה מרובה, ופעילות גופנית משפרים את פעולת המעיים ומונעת ועצירויות.

3.ירקות ופירות - אכילה מרובה של ירקות ופירות גורמת לשובע ומונעת עצירות הודות לתכולת הסיבים.

4.העדיפו מצות מחיטה מלאה או שיבולת שועל  המכילות יותר סיבים תזונתיים.ניתן לאכול פריכיות אורז מלא כתחליף למצות.

5.משהו טבעי - במידה ומתפתחת עצירות אפשר לנסות חליטת שזיפים, או טבליות טבעיות המקלות על העצירות. בזמן הארוחות אפשר להשתמש באנזימי עיכול כדי להפחית את הרגשת הנפיחות. גם "פרוביוטיקה" תעזור בפירוק של מזונות ועל ידי כך תופחת הרגשת אי הנוחות במערכת העיכול.
 
6. אין צורך להתנזר מהמאכלים הטעימים המוגשים בסעודה. אפשר לאכול וליהנות מכולם – אך אכול בכמויות מתונות. במנת הבשר מומלץ להוריד את העור וכן להסיר את השומנים הנראים לעין.

7.רצוי להגביל את מספר ארוחות השחיתות המתקיימות בחג ולהשתתף רק בארוחות החג ההכרחיות.

8.פסח הוא לא יום כיפור. טעות נפוצה היא לצום כל היום במטרה לאכול חופשי בארוחת החג. אחרי צום ממושך ביום, יהיה קשה למנוע התנפלות על האוכל בערב.

9.חשוב לזכור - מצה מכילה קלוריות כשתי פרוסות לחם. קניידלך- כפרוסת לחם, קחו מנה אחת.

10.קינוחים- קינוחים על בסיס פירות, כגון סלט פירות עדיפים על פני העוגות והעוגיות עתירי הקלוריות.

תחושת רעב: יכולה להיגרם מהימנעות מאכילת חמץ שהוא לחם, לחמניות, פסטה, וכו'. יהודים ממוצא אשכנזי נמנעים גם מאכילת אורז וקטניות (גרגרי חומוס, פול, אפונה, שעועית, עדשים, סויה ותחליפי הסויה המקובלים).
יש הנמנעים גם מאכילת ירקות שאינם ניתנים לקילוף, ביצים שהוטלו ע"י תרנגולות שאכלו חמץ ואף מוצרי בשר שנלקחו מחיות שאכלו חמץ בסמוך לפסח. בנוסף, ישנם שלא אוכלים מצה שרויה, מטוגנת או טבולה במשקה.
 
פתרונות למניעת תחושת הרעב:
על מנת למנוע תחושת רעב וכן לקבל את כל אבות המזון, עומדים לרשותו המזונות הבאים:
חלבונים: ביצים, עופות, בקר, הודו, עוף, דגים, שימורי דגים, אגוזים, שקדים, חלב ומוצרי חלב וכן מעדני חלב כשרים לפסח. אלה האחרונים גם יספקו לנו את תצרוכת הסידן הרצויה עבורנו.
פחמימות: מצות מחיטה מלאה, תפוחי אדמה, בטטות, פירות טריים ומשומרים.
לאוכלי הקטניות ההיצע גדול יותר והוא כולל אורז, פריכיות אורז, גרגרי חומוס, פול, תירס, עדשים.
 
עצירויות:
חשוב להקפיד על אכילת תפריט עשיר בסיבים תזונתיים המצויים ב:
מצה מחיטה מלאה, ירקות, פירות, קטניות ואורז מלא.
יש לספק לגוף לפחות 25 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 ירק טרי יש 2 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 פרי טרי יש 4 גרם סיבים תזונתיים
ב-1 מצה מחיטה מלאה יש 2 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 כוס אורז מלא מבושל יש 5 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 כוס קטניות מבושלות יש 14 גרם סיבים תזונתיים
 
חשוב - לא לשכוח שתייה מרובה במיוחד לאלו המגבירים את תכולת הסיבים בתזונה.
סיבים מרובים ללא נוזלים יכולים להביא לתוצאה לא רצויה.

חג שמח!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה